1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI VE 15 EKİM DÜNYA MEME SAĞLIĞI GÜNÜ

1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI VE 15 EKİM DÜNYA MEME SAĞLIĞI GÜNÜ

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü nedeniyle halkımızın kanser konusunda farkındalığını yükseltmek, bilincini artırmak,

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü nedeniyle halkımızın kanser konusunda farkındalığını yükseltmek, bilincini artırmak, sağlık okuryazarlığını sağlamak ve davranış değişikliği oluşturmak amacıyla; İl Sağlık Müdürlüğü ve Balıkesir Üniversitesi işbirliğiyle Susurluk Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezinde meme kanseri konusunda halk eğitimi verildi.

Susurluk Kaymakamı Muammer KÖKEN, Susurluk İlçe Sağlık Müdürü Dr.Evren Fatih OCAKTAN, Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS Birim Uzmanı Abdullah AY, ilçe kurum amirleri, kadın çalışanlar, öğrenciler ve halkın katılımıyla gerçekleştirilen eğitime Balıkesir Üniversitesi öğretim üyeleri Prof.Dr.Arzu TUNA, Dr.Öğr.Üyesi Çiğdem KAYA ve İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Biriminde görevli Ebe Arife Gülden NAMER eğitimci olarak katkı sağladı.

Programda meme kanseri hakkında genel bilgiler, risk faktörleri, belirtileri, korunma yolları ve erken teşhis yöntemleri anlatıldı. Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğu ve her 8 kadından 1'inde meme kanserine rastlandığı ifade edilerek tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin hayat kurtardığını vurgulandı. Meme kanserinden korunmak için sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkolden uzak durmak, emzirme süresini uzatmak gibi önlemlerin alınması gerektiği belirtilerek kadınların 20 yaşından itibaren ayda bir kez kendi kendine meme muayenesi yapması, 40 yaşından itibaren de 2 yılda bir kez mamografi çektirmesi gerektiği anlatıldı. Eğitimin sonunda katılımcılara konu ile ilgili broşürler dağıtılarak katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı.

Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında İl Sağlık Müdürlüğüne ait Mobil Sağlık Tırının 1-25 Ekim 2024 tarihleri arasında Susurluk ilçesinde konuşlandırıldığı belirtilerek tarama yaş grubunda bulunan tüm vatandaşların başta meme kanseri olmak üzere, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanseri taramalarını yaptırmak üzere mobil sağlık tırına başvurabilecekleri gibi her zaman Aile Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve KETEM birimlerine başvurabilecekleri hatırlatıldı.

 



Anahtar Kelimeler: - KANSERİ FARKINDALIK DÜNYA SAĞLIĞI
  • Cuma 17.7 ° / 7.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.2 ° / 6.6 ° Güneşli
  • Pazar 17.7 ° / 6.4 ° false