BİRLEŞİK EMEKLİLER SENDİKASI BİR BASIN BİLDİRİSİ YAYINLADI

BİRLEŞİK EMEKLİLER SENDİKASI BİR BASIN BİLDİRİSİ YAYINLADI

Birleşik Emekliler Sendikası Emekli zamlarına yapılan artışlardan sonra bir basın bildirisi yayınladı. Basın bildirisi şöyle;

TÜİK 16.2 Milyon Emeklinin maaş artışlarında direk belirleyici olan enflasyon oranlarını 3 Ocakta açıkladı. Her zamanki gibi TÜİK in baskılanmış ve siyasi talimatla açıklanan enflasyon verileri biz emeklileri yanıltmadı ve bizleri yok saydı. TÜİK enflasyon verilerini belirlerken Ekmek, Peynir, Et, Zeytinyağı gibi günlük zorunlu tüketim ürünleri ve ev kiraları gibi enflasyonu en fazla etkileyen enflasyon yüzdelik katılım oranının düşük gösterilmesi ile 6 aylık enflasyon oranı % 37.57 olarak açıklandı. Bu oran gerçeği yansıtmadığı gibi maalesef her geçen gün emeklileri daha derin bir yoksulluğa mahkum etmektedir.

Ülkemizde emekliler ekmeği aynı fiyata alırken maalesef emekliler sgk,bağkur ve memur emeklileri olarak ayrıştırılarak memur emeklisine %50 artış öngörülürken sgk ve bağkur emeklisine % 37,57 lik bir artış öngörülmektedir.

Bu artışlara göre %50’lik artışlardan faydalanacak olan milletvekilliği devam eden ve emekli olanların aylık maaşları ortalama 220.000 TL.  olacak. Ülkemizde yoksulluk sınırının 50.000 TL. açlık sınırının 16.000 TL. olduğu asgari ücretin 17.002 TL. olduğu günümüzde emekliye reva görülen ortalama zamlı 10.500 TL.’lik maaş emekliye yaşamayın ölün demektir. Emekliye verilecek sadaka ücretini mecliste onaylayacak seçtiğimiz 300 emekli vekilin her birinin aylık maaşı ortalama 22 emekli maaşına denk gelmektedir. Emeklilere reva görülen asgari ücretin çok altında bir maaş Anayasal bir suçtur. Asgari ücretin isminden de anlaşılacağı gibi en düşük taban ücrettir. Bu rakamın altında bir ücreti 16.2 milyon emekli olarak kabul etmiyoruz.

Bizler biliyoruz ki emeklilerin her geçen yıl daha yoksullaşmasının nedeni enflasyon değil siyasi iktidarın uyguladığı politika sebep sonucu ise enflasyondur. Yaklaşık 21 yıldır her geçen yıl emeklilerin alım gücünün daha düştüğü geçmişte bir emekli maaşı ile 4 kişilik bir aile yaşamını idame ettirirken günümüzde 3 emekli maaşı giren bir evde 4 kişilik bir aile geçinememektedir. AKP den önce emeklinin alım gücü vardı. Biz emekliler sadaka değil yıllarca çalışarak peşin ödediğimiz vergilerimizin ve emeğimizin karşılığını istiyoruz. İnsanca ve insan onuruna yaraşır bir yaşam istiyoruz.seçtiklerimizin zenginleşmesini değil toplumun refah payının artmasını istiyoruz.

TALEPLERİMİZ:

1-En düşük emekli aylığının taban ücretinin (kök maaşının) 17.002 TL’ye yükseltilmesi. Cumhurbaşkanı bütçesine yapılan % 85 lik artışın aynı oranda ayrımsız bütün emeklilere yapılması.

2-Sağlıkta katkı payının kaldırılması.

3-İki bayram verilen ikramiyenin asgari ücret oranına yükseltilmesi 4-emekli sendikaları ile görüşülerek emekli ücretlerinin toplu sözleşmeyle belirlenmesi

Eğer bu ülkede ekonomik kriz varsa bunun sebebi biz emekliler değiliz. Tasarrufa önce cumhurbaşkanlığı bütçesi, milletvekili maaşları,kamu harcamaları,yandaşlara getirilen vergi afları, köprülere,hastanelere, havaalanlarına verilen garantilerden ve en az 3-5 maaş alanların maaşlarının kesilmesinden tasarrufa başlanmalı. Sonuç olarak bireysel zenginleşen seçtiklerimizin Toplumsal yoksullaşan Emeklileri olmayacağız.

İktidarın yanlış politikalarının bedelini biz emekliler ödemeyeceğiz

KRİZİ BİZ YARATMADIK FATURASINIDA BİZ ÖDEMEYECEĞİZ.

BİRLEŞİK EMEKLİLER SENDİKASI YÖNETİMİ



  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı