CHP MİLLETVEKİLİ SERKAN SARI: "öNLEM ALINMAZSA İLAÇ KRİZİ YAŞANACAK"

CHP MİLLETVEKİLİ SERKAN SARI:

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Balıkesir CHP Milletvekili Serkan SARI, AK Parti iktidarını uyardı: "Döviz kurundaki rekor artışlar önlem alınmazsa ilaç krizine yol açabilecek durumlara sebebiyet verebilir."

TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Balıkesir CHP Milletvekili Serkan SARI, AK Parti iktidarını uyardı: "Döviz kurundaki rekor artışlar önlem alınmazsa ilaç krizine yol açabilecek durumlara sebebiyet verebilir."

                Balıkesir CHP Milletvekili Serkan SARI, seçim öncesinde döviz kurunu baskılayan AK Parti iktidarının seçim sonrasında rekor artışların önüne geçemediğini, bunun da vatandaşa zam ve yokluk olarak yansıdığını vurguladı. CHP'li Serkan SARI; Döviz kurundaki rekor artışlar, önlem alınmazsa ilaç krizine yol açabilecek durumlara sebebiyet verebilir. Tedaviler aksayabilir. Yeni bir ilaç krizi kapıda," diye konuştu.

                SARI, sözlerine şöyle devam etti: "Türk lirası her gün değer kaybediyor. Dışa bağımlı olduğumuz ilaçlarda da döviz kuruna bağımlı olarak tedarik sorunu yaşanıyor. Bunun örneklerini ne yazık ki geçen yıl gördük. Döviz kurundaki artışlarla birlikte ilaç şirketleri maliyetle ilgili sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bu durumda da piyasada ilaç yokluğu baş gösteriyor. Süreç ilaç şirketlerinin zam talep etmesiyle devam ediyor. 'Ya Zam Ya Yokluk' kıskacında kalan hastalarımız her türlü mağduriyeti yaşıyor."

                YAKLAŞAN İLAÇ KRİZİ MECLİS'E TAŞINDI

                CHP'li Serkan SARI, konuyu Meclis gündemine de taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren SARI, Bakan KOCA'ya şunları sordu:

                * AK Parti iktidarının yanlış ekonomi politikalarının sonucu olarak ortaya çıkan döviz kuru artışları yüzünden hastaların ilaçlara ulaşmasında sorun yaşamaması için Bakanlığınızın aldığı ve alacağı önlemler nelerdir? Bu önlemleri ne zaman uygulayacaksınız?

                *  İlaç fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Avro en son 14 Aralık'ta 10 lira 75 kuruş olarak sabitlendiğinde TCMB Gösterge Kuru Euro/TL 19 lira 87 kuruştu. Şimdi ise (önerge tarihinde) Euro/TL 25,47'dir. Bakanlığınız ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan 1 Avro karşılığını kaç TL olarak belirlemeyi öngörmektedir?

                * Her geçen gün alım gücü düşen hastalarımızın yaşam koşullarını kolaylaştıracak önlemleriniz var mı?

                * Bu süreçte döviz kurlarındaki artış sebebiyle oluşan ilaç yokları yüzünden hastalarımızın mağduriyet yaşamaması için aldığınız tedbirler nelerdir?

                * Hastalarımız gibi eczacılarımızın da mağduriyetine yol açan ilaç fiyatlandırma kararnamesinde, eczacı karı kademe baremlerinin ilaç fiyat artış oranlarıyla beraber aynı oranda artmasını sağlayacak mevzuat düzenlemesi yapacak mısınız?

                * İlacın dışa bağımlılığını azaltarak yerli ilaç üretiminin desteklenmesi ve kur değişikliklerinden daha az etkilenmesi için aldığınız tedbirler nelerdir?