Tarih: 21.07.2023 09:26

ELEKTRİKTE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Elektrik Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Ergün ÜNAL, elektrikte yeni bir dönemin başladığını, bu dönemin de elektrik abonelerini doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.

                Milli Akıllı Sayaç Sistemi ile tüketim, kesinti, aşırı kullanım uyarılarının abonelerin 'cebine' geleceğini, abonelerin, faturalarında 'komşum ne kadar harcamış' kontrolünü de yapabileceğini anlatan ÜNAL; "Evlerde elektrik aboneliğiyle ilgili pek çok işlemin cep telefonundan yapılmasını sağlayacak yeni sistem devreye giriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) taslağına göre, akıllı elektrik sayaçları üzerinden, Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) oluşturulacak ve elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçlar, bu sisteme bağlanacak,” bilgisini verdi.

                “ELEKTRİK TÜKETİM VERİLERİ DOĞRULANIP SAKLANABİLECEK”

                Elektrik sayacı ve merkezi yazılım arasında kurulacak iki yönlü haberleşmeyle elektrik tüketim verilerinin doğrulanıp saklanabileceğini anlatan ÜNAL; “MAAS sistemi, modern, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşacak. Elektrik dağıtım sistemine bağlı sayaçların MAAS kapsamına dahil edilmesi, gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletmesi ve bakımı ile mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi, dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda olacak,” dedi.

                “ELEKTRİK TÜKETİMİNİ GÖREBİLECEK”                 

                MAAS sistemi ile elektrik dağıtım şirketlerinin, cep telefonları ve tabletler gibi tüm cihazlar için mobil uygulama oluşturacağını, bunun da büyük bir maliyet getireceğini anlatan ÜNAL; “Mobil uygulama üzerinden aboneler, günlük ve aylık ortalama elektrik tüketimlerini görebilecek,” diye konuştu.

                “ABONELER ELEKTRİKTE TÜKETİM SINIRLAMASI TANIMLAYABİLECEK”

                ÜNAL, açıklamasında beklenmedik aşırı tüketimlerde kullanıcının, kaçak olasılığına karşı uyarılacağını ifade ederek; “Uygulama üzerinden aboneler elektrikte tüketim sınırlaması tanımlayabilecek, sınır aşımında uyarı yapabilecek. Aboneler, kendi tüketimlerini bölgelerindeki benzer kullanıcıların ortalama tüketimi ile kıyaslayabilecek,” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —