Ev yapımı turşuların sağlık açısından birçok faydalarının bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Muhsin KONUK; "Kalbi korur; turşunun yapısındaki yararlı bakteriler, kan dolaşımını düzenler. Kan basıncını dengeleyen turşu türleri, kalp hastalıklarının riskini de en aza indirir,” dedi. Turşu hazırlarken antioksidan meyve ve sebzelerden faydalanıldığı için kanseri de önlediğine işaret eden Prof. Dr. KONUK; Bu besinler serbest radikaller dediğimiz kansere sebep olan zararlı moleküllerin oluşumunu azalttıkları için oldukça yararlıdırlar,” dedi.
Probiyotik özelliği olan fermente besinlerin aynı zamanda ruh sağlığını olumlu yönde etkiledikleri için psikobiyotik besinler olarak da kabul edildiğini kaydeden KONUK; “Çalışmalar, psikiyatrik bozukluklarda turşu, yoğurt, kefir gibi fermente ürünlerin mikrobiyotayı iyileştirerek ruh sağlığını destekleyebileceğini göstermiştir,” diye konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin KONUK, turşunun sağlığa olan katkılarını ve doğru tüketim yollarını anlattı.
Kabızlığı Önlüyor
Ev yapımı turşunun sağlık açısından birçok faydasının bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Muhsin KONUK, ev yapımı turşunun sindirim sistemi üzerindeki en önemli etkisinin oldukça fazla miktarda lif içermesinden dolayı kabızlığı önleme özelliği olduğunu ifade etti.
Genel sağlık açısından bakıldığında ise ev yapımı turşuların kabızlığı giderdiğini, fazlaca lif içermesine ilave olarak, fermente gıda maddesi olarak içerdiği probiyotikler açısından metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rollere sahip olduğunu sözlerine ekledi. (KAYA KURAL)