"GİTTİM, GÖRDÜM, YAZDIM!.."

Önceki Dönem Milletvekili MEHMET TÜM: “Söylenmeyenleri, Gösterilmeyenleri kaleme aldım.”

"GİTTİM, GÖRDÜM, YAZDIM!.."

                Önceki Dönem Milletvekili MEHMET TÜM: “Söylenmeyenleri, Gösterilmeyenleri kaleme aldım.”

                Önceki Dönem Milletvekili Mehmet TÜM’ün kaleminden muhteşem bir yazı dizisi… Göz yaşlarınızı tutamayacaksınız…

“HÜKÜMET ENKAZ ALTINDA KALDI”

                Önceki dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet TÜM, depremin etkilediği şehirlere giderek hem gözlem yaptı hem de depremzedelerin dertlerini dinledi. TÜM, yaşanılan afet gerçekten çok zor. Birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu durma sebep olanların hesabını vermesi gerektiğini söyledi. Önceki dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet TÜM, gittiği deprem bölgesinde edindiği gözlemleri kaleme aldı.

                “İNSANLARDA BELİRSİZLİK VARDI

                Mehmet TÜM: Depremin yaşandığı andan itibaren herkes gibi çok endişelendim. Bizler, o gün deprem bölgesinde olmadığımız için yaşanan felaketi gün aydınlanınca öğrenme fırsatı yakaladık. Deprem bölgesinde İlk olarak Kahramanmaraş’a gittim. Kahramanmaraş’a gittiğimde gördüğüm tablo gerçekten çok vahimdi. Depremden kurtulan vatandaşlarımız enkaz altında kalan canlarının çıkması için bir yandan dua edip bir yandan da endişeli ve yaşlı gözlerle enkaza bakıyorlardı. Enkazdan sağ ya da vefat etmiş kişiler çıktıkça hem acı hem de umut dolu bir durum vardı. İnsanların yüzünde çaresizliğin, elden bir şey gelmediği bir belirsizlik hakimdi. Depremzedelerle görüştüğümde müdahalenin geç yapıldığını ve ilk başta belirli yerlere müdahale edildiğini söylediler. Eğer zamanında müdahaleler yapılmış olsaydı belki de 30 bin üstünde hayatını kaybeden vatandaşımız olmazdı.

                ÇADIR İHTİYACI VAR

                Yetkililerin ‘yüzyılın felaketi’ olarak adlandırdığı depremin değil, binaların insanları öldürdüğünü bir kez daha gördük. Yapılan müdahalelerin geç kalması da bu ölüm sayılarını maalesef artırdı. Devlet, vatandaşı korumakla mükelleftir ve devletin görevini anında yapmaması acı sonuçların doğmasına neden oldu. Depremden sonraki anlayışımız bu felaketten canlı çıkan vatandaşlarımıza nefes olabilmektir. Yaptığımız gözlemler kapsamında depremden kurtulan vatandaşlarımızın barınma ve seyyar tuvalet gibi ihtiyaçlarının acil olduğunu, çadırların belirli yerlere yeterli sayıda gitmediğini gördüm. Çadırı olan ve çadırı olmayan bütün vatandaşların bu kış koşullarından etkilendiği gerçeğini yok sayamayız. Bu gerçekle hareket edilerek buradaki depremzedelerin acilen konteynerlere yerleştirilmesi elzemdir. 

                Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak sahadayız. Türkiye’nin her yerinden yardımlar geliyor. Deprem bölgesinde gıdaya fazla ihtiyaç yokken, sadece Osmaniye’de gıda ihtiyacının olduğunu gördüm. Osmaniye’de koordinasyon merkezimiz var. Bu koordinasyon merkezimiz depremzedelere gereken yardımı sağlıyor. Osmaniye’ye gelen yardım tırları, yetkililer tarafından başka yerlere gönderiliyor. Bunu bizzat orada koordinasyon sağlayan arkadaşlarımız bana iletti. Yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiği Osmaniye’de enkazları gezdiğimizde, elimize aldığımız enkaz betonlarının ellerimizde parçalandığını gözlerimizle gördük. Bu görüntü yolsuzluğun, hırsızlığın ve insan canına değer verilmediğinin görüntüsüdür. Bu görüntüden yetkili herkes sorumludur. Denetimin yapılmadığı, deniz kumunun kullanıldığı yıkılan birçok yapıdan anlaşılmaktadır. Yani siz yapı denetimini ve deprem yönetmeliğini iyi uygulasaydınız bugün bu kadar acı bilanço ile karşılaşmazdık. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır. Bizler bilim ve liyakatten yana olmalıyız derken, Cumhurbaşkanı ERDOĞAN ‘kader’ diyor. Böyle bir durumu kader diyerek geçiştiremeyiz. Bu kader anlayışı ile hareket ettiğimiz sürece daha çok insanın enkaz altında can vermesine neden olacağız.”

                Ben, önceki dönem Balıkesir Milletvekili Mehmet TÜM… 5 Eylül Gazetesi’nin gelecek sayılarında da gözlemlerimi anlatmaya devam edeceğim. Haftaya görüşmek üzere… Saygılarımla.