İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN ANIZ YANGINLARININ ÖNLENMESİ VE HUBUBAT HASADI HAKKINDA DUYURU

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN ANIZ YANGINLARININ ÖNLENMESİ VE HUBUBAT HASADI HAKKINDA DUYURU

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Anız Yangınlarının Önlenmesi ve Hububat hasadı hakkında bir açıklamada bulundu.

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Anız Yangınlarının Önlenmesi ve Hububat hasadı hakkında bir açıklamada bulundu.

                Susurluk İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle:

                "İlimiz sınırları içerisinde 2024 yılı Hasat Sezonunda Anız Yangınlarının Önlenmesi ile ilgili 2024/1 numaralı Valilik Tebliği yayınlanmıştır.

                Bu Tebliğin amacı, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zararı göz önüne alarak anız yakılmasının önlenmesi için alınacak tedbirlerle birlikte çiftçilerimizin ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamaktır.

                Valilik Tebliği doğrultusunda İlimizde Kontrolü Anız Yakılması dahil, Anız Yakılmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir.

                Alınan önlem ve duyurulara rağmen, Anız Yangınına sebep olanlar hakkında 6831 sayılı Ormak Kanunu hükümleri yanında, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca dekar başına 2024 yılı için belirlenen ceza miktarları olarak 386,79 (ÜÇ YÜZ SEKSEN ALTI TL, YETMİŞ DOKUZ KURUŞ) İdari para cezası verilecektir. Anız Yakma fiilinin Orman ve solak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezaların beş kat artırılacağı bildirilmektedir. 

                Biçerdöver ile hasat sırasında, Ürün sahiplerinin Uygun zamanda hasat yapılması, Arazi durumuna göre biçerdöverlerin ayarlarının yapılması, hizmet verici biçerdöver sahipleriyle hukuki geçerliliği olan sözleşme yapılması ve hasat esnasında fazla ürün kaybına sebep olan biçerdöver Operatörlerini İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirmeleri gerektiği bildirilmektedir.

                Değerli çiftçilerimizin emeklerinin heba olmaması ve çevreye zarar verilmesinin önlenmesi için Anız Yakma Yasağına uyarak gerekli tedbirleri almalarını hatırlatır, Ürünlerinin Bol ve Bereketli Olmasını Dileriz.



  • Pazartesi 26.1 ° / 13.5 ° Güneşli
  • Salı 27.7 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.8 ° / 13.1 ° false