Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin açtığı yaraları sarmak için seferber oldu. Bu büyük felaketle ilgili Sivil Toplum Örgütleri ve Resmi Kurumlarca kapsamlı bir yardım kampanyası başlatıldı. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Susurluk Kaymakamı Muammer KÖKEN, Türk halkının yardımsever olduğunu, ancak duygusallık sonucu yanlış hareket edildiğine vurgu yaptı. Afetzedelere yardımda bulunmak isteyenlerin resmi kurumlara danışmadan hareket etmemesi gerektiğini söyleyen KÖKEN, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde art arda meydana gelen ve depremden etkilenen şehirlerde yerel zincirlerin Valilikler, Kaymakamlıklar, Belediyeler, AFAD ve Kızılay koordinasyonuyla oluşturulduğunu, bölgelerdeki dağıtım merkezlerine acil ihtiyaç malzemelerinin taşındığını söyledi.
"DÜZENSİZ YARDIMLAR YIĞILMALARA NEDEN OLUYOR"
Yanlış politikayla hareket etmenin gereksinimi olan depremzedelere fayda sağlamayacağını sözlerine ekleyen Kaymakam KÖKEN; "TIR doldurmak için kullanılmış eşya toplanıyor; bu doğru bir davranış değil. İlgili Vali Yardımcıları ile irtibat kuruyoruz ve oradaki TIR'ların boşaltılması için çalışıyoruz. Ancak birbirinden habersiz TIR'lar art arda gönderildiğinde bir yığılma oluyor. Her şeyin bir yolu yordamı var. Sakın ola, engelleyen bir Kaymakam olmak istemiyorum, yaptıklarımızı, söylediklerimizi insanlarımızın vicdanlarına sunuyorum. Bakın, bir TIR daha doldurulsun diye kullanılmış eşyaların afet bölgesine gönderilmesi doğru mu? Elbette yanlış," dedi.
"İLK ETEPTA ACİL YARDIMLAR GÖNDERİLMELİ"
Susurluklu vatandaşlara yardımlar konusunda sakin kalmaları gerektiği uyarısında bulunan KÖKEN, "Afet bölgesinde acil ihtiyaçlar belli ve biz tespit edilen ihtiyaçları karşılamak için hep birlikte çabalamalıyız. Bu ihtiyaçların dışındaki ihtiyaçlar, bir sonraki aşamada gönderilebilir. Söylediğim gibi önce acil olanlar deprem bölgesine ulaştırılmalıdır," ifadelerini kullanarak vatandaşlara sabretmeleri gerektiğini ve bunun hemen sona ermeyecek bir süreç olduğunu söyledi.
"İSİMLER DEĞİL YARDIMIN NE KADAR FAYDA SAĞLADIĞI ÖNEMLİ"
"Kaymakam KÖKEN, konuşmasına şöyle devam etti: "Bir yardımda önemli olan isim değildir. Deprem bölgesindeki insanlarımız maddi olarak bizlerle aynı durumda insanlardı. Sırf deprem gibi bir felaket yaşadığı için onlara ikinci el gömlek veya elbise göndermek hiç de hoş bir davranış değil. Yazlık ayakkabı, yazlık giyim kuşamla ya da herhangi bir eşya ile depremzedeler ne yapabilir ki?
İhtiyaçlar belli; battaniye, ısıtıcı ve ışığa ihtiyaç duyuluyormuş. Biz bunu kendi hemşehrilerimize anlatmakta zorlanıyoruz. Lütfen yapmayalım... Böyle bir zamanda kenetlenip birlikte destek olalım."
"BÜYÜK KÜÇÜK DEMEDEN HER TÜRLÜ YAKACAĞIN PEŞİNE DÜŞTÜK"
Afet bölgesinde en ufak yardıma bile gereksinim duyulduğuna dikkat çeken Kaymakam KÖKEN; "Siz mobilyacı esnafının çöp olarak tabir edip kullanmadığınız odun parçaları afet bölgesindeki insanlar için çok önemli. Burada hava soğuk, deprem bölgesinde daha da soğuk. Bu sebeple büyük küçük demeden depremzede vatandaşlarımızın ısınmasını sağlayacak her türlü yakacağın peşine düştük. Bu kapsamda, Mobilyacılar Sitesi'ndeki esnaflar tarafından, üretimden artan ve kullanılmayan odunları afet bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine göndereceğiz. Esnafımıza verdikleri bu destek için ayrıca teşekkür ediyorum," dedi.