KEMİK YOĞUNLUĞU (DEXA) ÖLÇÜMÜ

KEMİK YOĞUNLUĞU (DEXA) ÖLÇÜMÜ

Susurluk Devlet Hastanemizde kemik dansitometri (kemik tarama ve kemik mineral yoğunluğunu ölçmek için, kemik yoğunluğu kaybını değerlendirmek amaçlı) özellikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız için tüm uzman hekimlerin istemleri

Susurluk Devlet Hastanemizde kemik dansitometri (kemik tarama ve kemik mineral yoğunluğunu ölçmek için, kemik yoğunluğu kaybını değerlendirmek amaçlı) özellikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız için tüm uzman hekimlerin istemleri doğrultusunda hizmet vermekte.

kemik dansitometri, Kemik tarama ve kemik mineral yoğunluğunu ölçmek için kemik yoğunluğu kaybını değerlendirmek amacıyla yürütülen bir testtir.  Bu test, kemiklerde kalsiyum kaybı sonucu gelişen osteoporoz tanısı için kullanılır. Kemik dansitometride dual-enerji X-ray absorbsiyometri veya kemik yoğunluğu taraması olarak bilinmektedir. Bu işlem sırasında çok çok az miktarda radyasyon kullanılır. Kemik dansitometri kemik mineral yoğunluğunu değerlendirmede standart bir yöntemdir. Kemik kaybının çabuk ve ağrısız ölçümünü sağlar. Ölçümde sıklıkla sol kalça ve bel kemiğinin L1-L4 bölümü kullanılır.

Kemik Dansitometresi (Kemik Yoğunluğu) (DEXA) ölçümü neden yapılır?   

Kadınlarda, 40 yaşından sonra kemik kütlesinde kayıp başlamaktadır. Bu durum menopoz ile hızlanmaktadır. Kadınlarda menopozun ilk on yılı içinde kemik kütlesinin ortalama % 15; erkeklerde ise tüm yaşam boyunca % 20- 30 kaybolmaktadır. Kemik kütlesindeki kayıp oranı arttıkça, kırık riski artmaktadır. Kemik yoğunluğu ölçümü ile hem osteoporoz ve kırık riski hesaplanabilmekte hem de tedavi sonrası takip yapılabilmektedir.