KREDİ BORCU OLANLARI SEVİNDİREN HABER

KREDİ BORCU OLANLARI SEVİNDİREN HABER

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi borçlarını erken kapatan tüketiciler için önemli ve emsal bir karara imza attı.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi borçlarını erken kapatan tüketiciler için önemli ve emsal bir karara imza attı.

                İçtihat Bülteni Uygulamasından edinilen bilgiye göre, Sakarya'da bir davacı, çekilip erken kapatılan üç krediye ilişkin banka tarafından tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin iadesi için dava açtı.

                Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, davayı karara bağlarken kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınamayacağını belirtti. Kararda; "Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış ve bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 10.02.2020 tarihli tebliği ile bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir," denildi.

                Yargıtay, kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle de alınamayacağına hükmetti. Ayrıca, istihbarat ücreti davacıdan alınamayacağı için buna uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ücretinin de tahsil edilmemesi gerektiğine karar verdi. Kararda, "İstihbarat ücretine uygulanan BSMV'nin de davacıya iadesi gerekirken, sadece istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru değildir," denilerek kararın bozulmasına hükmedildi. 



Anahtar Kelimeler: KREDİ BORCU OLANLARI SEVİNDİREN HABER
  • Cuma 22.4 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 23.7 ° / 15.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 24.8 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı