Tarih: 28.05.2024 09:07

KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken, kurban kesmeye niyetlenen kişiler de kurbanlık hayvan almanın telaşına düştü. Ancak bu hususta hem dini açıdan hem de günümüz şartları açısından dikkat edilmesi gereken konuları göz ardı etmemek gerekiyor.

                Dini bakımdan kurban edilecek hayvanın, sağlıklı ve kusursuz olması gerekiyor. Buna bağlı olarak hastalıklı, herhangi bir gözü görmeyen, dilinde kuyruğunda kesik, boynuzu kökten kırık olan hayvandan kurban olmadığı gibi dişleri dökülmüş hayvanlar da makbul sayılmıyor. Bununla birlikte doğuştan gelen kusurlar, hayvanın kurban edilmesine mani olmuyor.

                Bunların yanında 7 kişiye kadar ortak olunabilen büyükbaş hayvanların iki yaşını, küçükbaş hayvanların ise bir yaşını doldurması gerekiyor. Kurban tercihi deve olduğunda ise yaş şartı 5'e çıkıyor. Ancak 6 ayını doldurmuş koyunlar, en az annesi kadar besili görünüyorsa kurban edilebiliyor.

                Dişi hayvanlardan ziyade erkek hayvanların kesilerek kurban görevinin yerine getirilmesini tavsiye eden dini kuralların yanı sıra bir takım günümüz şartlarına da dikkat etmek gerekiyor.

                Bunların başında ise alınan ya da ortak olunan hayvanın ekonomik değerinin piyasa şartlarına uygun olması gelirken, alışveriş esnasında ya da kurban kesimi sırasında herhangi bir mağduriyete uğramamak için alıcının da satıcının da dikkatli olması gerekiyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —