NE ÜRETEN NE TÜKETEN MEMNUN!

NE ÜRETEN NE TÜKETEN MEMNUN!

Balıkesir'e hububat rekoltesinde bu yıl yüzde 20 seviyelerinde düşüş gözlendiğine dikkat çeken Mehmet ÇETİN; "Bu düşüş sadece hububatta değil sebze üretiminde de yaşanıyor. Domatesin kilosu tarlada 2-3 lira, pazarda 20 lira.

Balıkesir'e hububat rekoltesinde bu yıl yüzde 20 seviyelerinde düşüş gözlendiğine dikkat çeken Mehmet ÇETİN; "Bu düşüş sadece hububatta değil sebze üretiminde de yaşanıyor. Domatesin kilosu tarlada 2-3 lira, pazarda 20 lira. Bu sistemden emeğinin karşılığını alamayan üretici de yüksek fiyattan tüketen vatandaş da memnun değil," dedi. Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet ÇETİN, çiftçilerin ürettiğinin karşılığını alamamasından dolayı tarımdan koptuğunu belirtti. SEMBOL Medya'ya açıklamalarda bulunan Mehmet ÇETİN, Balıkesir'de bu yıl hububat hasadında yüzde 20 civarında bir düşüş yaşandığını belirtti. Mevsim şartlarının yanı sıra çiftçilerin üretimden kopmasının da rekolte düşüşüne neden olduğunu ifade eden ÇETİN; "Bu yıl hububat rekoltesi bölgemizde yüzde 20 seviyelerinde düştü. Mevsim şartları ve yağmurun yeteri kadar yağmamasının yanı sıra bu düşüşün en büyük etkinliklerinden biri de üreticinin ürettiğinin karşılığını alamamasıdır. Çiftçi üretirken yüksek girdi maliyetleri, mevsim şartlarıyla mücadele ediyor. Bir de buna emeğinin karşılığını alamaması eklenince her geçen yıl üretimde düşüşler yaşanır. Bugün domatesin kilosu tarlada 2-3 lira civarlarındadır. Bu fiyatlara üreticinin para kazanması mümkün değildir," dedi.

                TARLADA 2-3 LİRA PAZARDA 20 LİRA

                Çiftçinin tarlada ürününü istediği fiyata satamamasına karşın pazarlarda ürünlerin yüksek fiyattan satıldığını belirten Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet ÇETİN; "Domates tarlada 2-3 liraya giderken pazarda en az 20 liraya üreticiye satılıyor. Bunun gibi son dönemlerde etin, sütün, sebzenin fiyatları düşmesine rağmen bu tüketiciye yansımıyor. Bu sistemden ne üreten ne de yüksek fiyattan ürünlerini tüketenler memnun. Eğer çiftçimizi kazanır durumda tutamazsak üretici tarladan, üretmekten kaçar. Bir dönüm domatesin üreticiye maliyeti 30 bin lira. Bir dönümden elde edilen domates 4 liraya satılırsa üretici 10 bin lira kar elde edecek. 2-3 liraya domates satışı üreticinin zarar etmesine neden olur," diye konuştu. 



Anahtar Kelimeler: ÜRETEN TÜKETEN MEMNUN!
  • Pazartesi 26.1 ° / 13.5 ° Güneşli
  • Salı 27.7 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.8 ° / 13.1 ° false