Gürdal ERGEN


4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

Dünyadaki canlıların en değerlilerindedir biridir hayvanlar.


Dünyadaki canlıların en değerlilerindedir biridir hayvanlar.

                Dikkatli izleyin, göreceksiniz onlar doğanın birer harikasıdır. 

                Ancak gün be gün tehdit altındarlar ve birçoğunun nesli tükenmek üzeredir.

                4 Ekim, doğadaki tüm hayvanları koruma ve onlara olan sevgimizi ilan ettiğimiz bir gündür.

                Dünya Hayvanları Koruma Günü, farkındalık oluşturma, hayvanların haklarına ve yaşamlarına dikkat çekmek için bir fırsatır. Hayvanalrı seven kişi, doğa ile daha uyumlu yaşayan bir kişidir.

                Hayvanları korumak, onların yaşamlarını kurtarmakla sınırlı değildir... Hayvanları korumak, aynı zamanda doğanın denge ve sağlığını sürdürebilmesi için gerekli olan bir koşuldur. 

                Hayvanları korursak, ekosistemi de dengeleriz. Çünkü her hayvan türü, ekosistemdeki belirli bir rolü oynar. Bu roller, doğadaki dengeyi sürdürmek ve tüm canlıların hayatta kalmasını sağlamak için gereklidir. Bir türün yok olması, ekosistemde olumsuz etkiler yaratabilir.

                Hayvanları korursak, biyolojik çeşitliliği de artırırız. Bu, doğanın daha sağlam ve dayanıklı olmasına yardımcı olur. Daha fazla çeşitlilik, doğada yaşayan diğer organizmaların beslenme, üreme ve hayatta kalma şansını artırır.

                Hayvanları korursak, insan sağlığını korumada da rol almış oluruz. Çünkü hayvanlar bazı tıbbi araştırmalarda ve ilaç geliştirmede önemli rol oynarlar. Ayrıca, doğal yaşam alanlarımızı koruyarak zoonotik hastalıkların yayılmasını engelleyebiliriz.

                Hayvanları korursak, kültürel ve estetik değerlere katkı sağlamış oluruz. Hayvanlar, kültürel miraslarımızın bir parçasıdır ve birçok insan için estetik bir değere sahiptirler. Onları korumak, insan kültürünün ve sanatın bir parçasını koruma anlamına gelir.

                'Zurnanın zırt dediği yer'deyiz.

                Hayvanları korumak, insan kültürünün vesanatın bir parçasını korumak anlamına gelir, diyoruz.

                Yok, hayvanları korumak, insan canını korumak anlamına gelir, diye iddialı bir söz ortaya atıyorum.

                Evet! Hayvanları korumak, insan canını korumaktır. Çünkü hayvanı sevmeyen, insanı da sevemez.

                Hayvanların canına kıyan, tereddütsüz insan canına da kıyar. Cana kıymayı kanıksamıştır, cana kıymaktan zevk alır olmutur.

                Daha yakın zamanda, birkaç gün önce, 19 yaşındaki kız arkadaşının başını keserek surlardan aşağı atan vahşiyi düşünün...

                Hani bir horoz kesilir, kafası bir kenara atılır ya, işte onun gibi; kız arkadaşının kafasını kesip bir kenara atıyor. Araştırılsın, bu caninin hayvanlara çeşitli zamanlarda işkence ettiği, öldürdüğü ortaya çıkacaktır.

                Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, hayvan barınaklarında veya sokağın köşesindeki terk edilmiş evcil hayvanlara sevgi dolu bir yuva sağlama olanağı tanıyabiliriz. 

                Yerel doğal yaşam alanlarını ve ekosistemleri korumak için yerel çevre örgütleriyle, belediyelerle iş birliği yapabiliriz. 

                Unutmayın, bu tür günler, bir şeyler yapmak, hayvanları koruma konusundaki çabamızı artırmak için harika bir fırsattır. Görevimiz, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak olduğuna göre birlikte çalışalım ve doğanın bize bağışladığı bu hazineyi koruyalım.

                Hoşça kalın, dost kalın!..

 

  • BIST 100

    9002,34%0,52
  • DOLAR

    34,19% 0,23
  • EURO

    37,07% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2980,24% 0,89
  • Ç. ALTIN

    4907,79% 0,00
  • Cuma 17.7 ° / 7.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 18.2 ° / 6.6 ° Güneşli
  • Pazar 17.7 ° / 6.4 ° false

Balıkesir

18.10.2024

  • İMSAK 05:52
  • GÜNEŞ 07:15
  • ÖĞLE 12:59
  • İKİNDİ 16:02
  • AKŞAM 18:33
  • YATSI 19:50