Balıkesir Türk-İş İl Temsilcisi Nedim Veske, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından yayınlanan 2024 Küresel Haklar Endeksi raporuna göre Türkiye'nin işçi hakları açısında en kötü 10 ilke arasında yer aldığını söyledi.
Nedim Veske, raporda, Türkiye'de işçilerin hak ve özgürlüklerine yönelik saldırıların sürdüğü ve sendikalaşma girişimlerinin sistematik olarak engellendiğinin belirtildiğini ifade etti.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)'nun her yıl açıkladığı kişisel haklar endeksine göre Türkiye'nin işçiler için koşulları en kötü 10 ülke arasında yer aldığını yineleyen Veske; "Belçika merkezli, dünyanın en büyük sendika birliği olan ITUC'a göre Türkiye dışında Bangladeş, Belarus, Ekvator, Esvatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar ve Tunus işçi hakları açısından en kötü olan diğer ülkeler," bilgisini verdi.
167 ülkeden 191 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)’nun, 2024 yılına ilişkin Küresel Haklar Endeksi raporunun yayınladığını anımsatan Nedim Veske; “Rapor 151 ülkeyi Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)’nün sözleşmeleri ve içtihatlarından yola çıkarak oluşturulan 97 göstergeyle değerlendiriliyor.
Rapora göre Türkiye 2016 yılından beri dünyada işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında yer alıyor.
Raporda, Türkiye’de işçilerin hakları ve özgürlükleri yıllardır aralıksız olarak saldırıya uğradığı belirtilmiş.
Rapor, Türkiye’de hak ve özgürlüklerin baskı altına alındığını, sendikaları ve üyelerinin sistematik olarak ve asılsız suçlamalarla kovuşturmaya uğradığını öne sürüyor.
Aynı zamanda işverenlerin sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri sistematik bir şekilde işten çıkararak sendika düşmanlığı yaptığı belirtiliyor,” diye konuştu.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi aralık ayı raporunu açıkladı. Rapora göre 2023 yılında 1929 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti.
2023 yılında Ocak’ta 115, Şubat’ta 261, Mart’ta 130, Nisan’da 123, Mayıs’ta 147, Haziran’da 160, Temmuz’da 184, Ağustos’ta 206, Eylül’de 153, Ekim’de 151, Kasım’da 145 ve Aralık’ta 154 işçi yaşamını yitirdi.
Aralık’ta 15-17 yaş arası 5 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 26 işçi, 30-49 yaş arası 71 işçi, 50-64 yaş arası 43 işçi, 65 yaş ve üstü 3 işçi, yaşını bilmediğimiz 6 işçi hayatını kaybetti.
Yüzde 64’ünü ulusal basından, yüzde 36’sını ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğim bilgilere dayanarak tespit ettiğim kadarıyla Ocak ayında 161, Şubat ayında 149 ve Mart ayında 115 olmak üzere üç ayda en az 425, her gün “en az” 5 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
İşçi ölümlerinde ilk sırada inşaat iş kolu geliyor. Bu noktada bir hususa dikkat çekmek gerekiyor. Bu yılbaşı ile birlikte 11 deprem şehrimizde inşaat faaliyetleri hızlandı ve bölgede en az 32 inşaat işçisi hayatını kaybetti.
Türk inşaat şirketlerinin yurt dışında yaptıkları işlerde de can kayıpları sürüyor. Sadece bu inşaatlara çalışmak için giden 6 işçi arkadaşımızı kaybettik.
Gerekli önlemler alınmadan, caydırıcı cezalar uygulanmadan iş kazalarını durdurmak zor görünüyor ve olan ekmek parası için ter döken arkadaşlarımıza oluyor.
HAMİŞ: İktisatta; bir mala değerinden fazlasını verirsen kazıklanırsın…
Bu malın konuşabiliyor olması sonucu değiştirmez.
Hoşça kalın, dost kalın!..