Gürdal ERGEN


EROZYONLA MÜCADELE HAFTASI

TEMA Vakfı, bu yıl 14-20 Kasım tarihleri arasında kutlanan Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında, biyolojik çeşitliliğe ve biyolojik çeşitlilik kaybının nedenlerine dikkat çekmek amacıyla; "Biyolojik çeşitlilik iklimimiz,şifamız, gıdamız ve mirasımızdır" diyerek tüm Türkiye'de çeşitli etkinlikler ve eğitimler düzenledi.


Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler, çevrim içi webinar, hafta kapsamında uzun yıllardır gerçekleştirilen geleneksel Toprak Yürüyüşü, stant çalışmaları ve biyolojik çeşitlilik hakkındaki temsilci sunumları oluşturdu.

                TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı  Deniz ATAÇ, toprağın karasal biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapan en temel doğal varlığımız olduğunu anımsatarak; "Toprak, karadaki tüm canlıların yaşamını sağlayan ve iklimi düzenleyen bir doğal varlıktır. Böcekler, mantarlar, kuşlar, sürüngenler, memeliler gibi karadaki tüm tüketici canlı gruplarının yaşamı bitkilere bağlıdır. Bitkilerin yaşamı ise; kökleri ile tutunabileceği toprağa, topraktaki suya, besin elementlerine ve toprak canlılarına bağlıdır. Başta azot olmak üzere topraktaki çok sayıda besin elementini bitkiler için kullanılır hale getiren tpraktaki canlılardır. Hatta bitkilerin hastalıklara karşı dirençli, sağlıklı olmasını sağlayan da toprağın  erozyona karşı direncini artıran da toprak canlılarıdır. İçinde canlıların bulunmadığı toprak üretken değildir, ölüdür. Sağlıklı bir kaşık toprakta dünyadaki insan sayısından fazla canlı bulunur. Toprak, canlılarının en yoğun olduğu kısım ise;organik maddenin en yüksek olduğu üst topraktır. Ne yazık ki erozyon, onların yaşam ortamı olan üst toprağı alıp götürüyor. Erozyonla birlikte topraktaki biyolojik çeşitlilik  ve biyolojik aktivite de giderek azalıyor. Bu nedenle erozyonla mücadele sadece toprak üretkenliğinin ve sağlığın korunması değil, üzerinde yaşattığı bitkilerin ve diğer canlıların yani biyolojik çeşitliliğin de korunması alnamına geliyor," dedi.

                İşin en ilginç yanı ise; her yıl ülkemizde 648 milyon ton toprak erozyona uğruyor. Bu da bir hektar toprakta 8.24 ton toprağa eşdeğer geliyor. Dünya ortalaması ise 2.08 ton/hektar olduğuna göre ülkemizde görülen erozyonun dünya ortalamasının 4 katı olduğu görülüyor.

                Gıda üretiminin giderek çok daha önem kazandığı dünyamızda topraklarımızın sağlığının, üretkenliğinin korunması için tarım arazilerinde, çiftçilerimizin erozyona karşı alabilecekleri önlemler hakkında bilgilendirilmeleri ve erozyon kontrol çalışmaları yapmaya teşvik etmeleri gerekiyor. Ayrıca erozyonla bozuluma uğramış tarım toprakları ve meralarda restorasyon çalışmalarının yapılması gerekiyor.

                Toprağımızın ve biyolojik çeşitliliğin öneminin farkına varalım, doğayla uyumlu yaşayalım. İklimimizden, gıdamızdan, sağlığımızdan ve mirasımızdan olmayalım            , diyor Deniz ATAÇ ve "Umut Yeşertiyoruz!" diye ekliyor.

                Her konuşmamızda çocuklarımıza, gençlerimize verdiğimiz önemi dile getiriyoruz, çocuklar da bize: "Bir dünya bırakın biz çocuklara / Yazalım üstüne 'Sevgili Dünya' / Oynaya oynaya gelin çocuklar / El ele, el ele verin çocuklar./ diyor.

                HAMİŞ: Öğretmenlerimizin 'Öğretmenler Günü'nü kutluyorum.

                Hoşça kalın, dost kalın!..

  • BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,00
  • EURO

    34,68% -0,03
  • GRAM ALTIN

    2406,60% 0,27
  • Ç. ALTIN

    3892,73% -0,26
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Balıkesir

08.05.2024

  • İMSAK 04:15
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 13:10
  • İKİNDİ 17:01
  • AKŞAM 20:16
  • YATSI 21:48