Gürdal ERGEN

Tarih: 25.06.2024 09:31

VERGİ DE VERGİ

Facebook Twitter Linked-in

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bahşiş ve moto kuryelerle ilgili düzenleme hakkında sosyal medya platformu X üzerinden açıklamada bulundu.

                Şimşek, konuya dair yaptığı paylaşımda; "Moto kuryenin gelirine, garsonları bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Moto kurye faaliyetleri ile bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz. Düzenleme ile moto kurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV'ye tabi olmayacak," ifadelerini kullandı. 

                Bir ülkenin Hazine ve Maliye Bakanı, moto kuryelerin gelirine, garsonların bahşişlerine göz dikip, basit usulde vergilendirileceğini söylüyorsa vay o ülkenin haline...

                Büyük büyük, kocaman kocaman şirketlerin, holdinglerin vergi borçlarını bir kalemde silen zihniyet; moto kuryelerle, garson bahşişleriyle ilgileniyorsa o ülke ekonomide çok zor bir durumdadır, demektir. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Malatya Yazıhan'da konuştu. Özel; "Türkiye'de emeği sömürülen, yıllarca çalışmasının sonunda emekli maaşı kuşa dönen, geçinemeyen herkesi 30 Haziran günü Kocaeli'deki 'Geçinemiyoruz Mitingi'ne davet ediyorum," dedi.

                Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 milyon 154 binden fazla kişinin SGK'den emeklilik ve yaşlılık aylığı aldığını belirterek, emeklilerin bir kısmının ekonomik nedenlerden dolayı çalışmaya devam ettiğini söyledi.

SGK’nin Mart 2024 verilerine göre, 1 milyon 943 bin 579 emeklinin SGK’ye sosyal güvenlik destek primi ödenmesiyle çalışmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Ergün, şunları kaydetti:

“Veriler bize yaklaşık 2 milyon emeklinin çalışmaya devam ettiğini gösteriyor. Kayıtlı çalışan emekli sayısı kadar, kayıt dışı çalışan ya da çalıştırılan emeklimiz var. Kayıtlı ve kayıt dışı 4 milyon emekli çalışmak zorunda kalıyor. Bu da emeklilerin yaklaşık dörtte birine karşılık geliyor. EYT düzenlemesiyle birlikte çalışan emekli sayısı hızla arttı. Bu tablonun tek bir sebebi var, ekonomik nedenler. 

Emeklilerimiz geçinemedikleri için çalışmak zorunda kalıyor. Emekli aylıklarında artış yapılarak emeklilerin çalışmamaları ve bu sayede oluşacak istihdam açığından gençlerin faydalanması sağlanabilir.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe arasında bugün (dün) saat 10.00 sıralarında başlayan görüşme 4 saat 15 dakika sürdü. 

                Emekli maaşlarını gündeme getireceklerini belirten Karatepe; “Enflasyon oranına refah payı eklenerek aylıkların artırılması gerektiğini söyleyeceğiz,” demişti.

                Karatepe; iktidarın yeni vergi düzenlemesi hazırlığına karşılık olarak kendilerinin “Vergide Adalet” önerisini anlatacaklarını aktarmıştı.

                Vergi sisteminin adil olmadığını savunan Karatepe; “Başta kurumlar vergisi olmak üzere ciddi vergi artışlarının zorunlu olduğunu düşünüyoruz,” dedi.

                Susurluk Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri de yarın (Bugün) “Asgari ücretin altında maaş ödeyen bir işletmeyi SGK müfettişleri tarafından tespit edilirse cezai işlem uyguluyor. Ancak aynı SGK, emeklilere asgari ücretin altında maaş ödeyerek suç işlemekte,” diyerek bu haksız ve hukuksuz uygulamaya ‘DUR’ demek için saat 14.30’da Ankara SGK Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacak. Olumsuz yanıt alırlarsa bu konuyu Yargı’ya taşıyacaklar.

                Onlara ‘Kolay Gelsin’ diyorum. 

                Hoşça kalın, dost kalın!.. 

                 

                

                

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —