Dostoyevksi “Ne yaparsan yap, pişman öleceksin . Belki yaptıklarından, belki de yapamadıklarından” Demiş.
Dostoyevski haklı mı?
Ne yaparsak yapalım pişman mı öleceğiz.
İnsan ömrü keşkelerle iyi ki’lerin toplamından ibaret. Yaptıklarımız bizi biz yapıyor. Kederlerimizle, sevinçlerimizle, hatalarımızla, başarı ya da başarısızlıklarımızla yoğruluyoruz.
“ Kelebek Etkisi” filmini izlediniz mi?
Filmde, bir adam geçmişe yolculuk yapabildiğini ve olayları değiştirebildiğini keşfeder. Bu değişiklikler, hem kendi hayatını, hem de çevresindeki insanların hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Yani bu değişiklikler bazen beklenin tam aksi yönde gerçekleşmektedir.
Geçmişe tekrar tekrar dönen adam bir olayı ya da sevdiği bir insanın hayatını düzelteyim derken, başka kötü bir olaya ya da başka bir sevdiği insana zarar gelmesine yol açabilmektedir.
Biz de geçmişte geriye dönüp keşke dediğimiz bir olaya farklı yönde karar verebilseydik, belki de beklediğimiz sonucu alamayacaktık. O keşke iyi ki’ye dönüşmeyecekti belki.
“Keşke” demek bir daha aynısını yapmam demektir. Yani tecrübe kazanmak, bir şeyin iyi ya da kötülüğünü anlamaktır. Keşke diyebiliyorsak vicdan sahibiyiz demektir aslında.
Hayatımız kısa. Geçmişe yolculuk yapmak mümkün de olmadığına göre, eski bir film oyuncusu olan Will Rogers’ın dediği gibi “ İyi kararlar tecrübe sayesinde alınır. Tecrübe ise, kötü kararlar sayesinde kazanılır.”
Öyleyse keşkelerimizden tecrübe edinip, iyi ki’lerimizin tadını çıkaralım.