Adını çoğunuz duymuşsunuzdur. Ama ne iş yaptığını, nasıl seçildiğini, kimlerin başkan veya yürütme kurulu üyesi olabileceğini, organlarının neler olduğunu biliyor musunuz?
Susurluk’ta Kent Konseyi ilk defa 2009 yılında kuruldu. Ben de o sıralar Yazı İşleri Müdürlüğü yaptığım için, kuruluş aşamasında idari işleri yürütmüştüm.
2019-2024 yılları arasında da, 5 yıl süreyle Belediye temsilcisi olarak yürütme kurulunda görev aldım.
Bir Belediyeci ve Kent Konsey’lerinde aktif görev almış biri olarak bu konudaki görüşlerimi aktarmaya çalışacağım.
Kent konseyleri mahalli idare seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra, Belediye Başkanlarının çağrısıyla toplanır. Belediye Başkanı veya temsilcisi de, Kent Konseyi Genel Kurul üyesidir. Ancak bu üyeliğin, Kent Konseyi’ni kurma çağrısına yönelik iradesi dışında, diğer üyeliklerden farkı yoktur.
Kent Konseyi Genel kurulunu, Kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin, siyasi partilerin, sendikaların ve muhtarların temsilcileri oluşturur.
Bu temsilcilerden oluşan ve Belediye Başkanı’nın çağrısıyla toplanan Genel Kurul, 2 yıl süreyle görev yapmak üzere Kent Konseyi Başkanı’nı ve Yürütme Kurulu’ nu seçer. 2 yılın sonunda yapılacak seçimli Genel Kurul ile seçilecek Başkan ve Yürütme Kurulu ise mahalli idareler seçimlerine kadar görev yapar.
Kent Konseyi Yönetmeliği, kimlerin genel kurulu üyesi olabileceğini belirtmiştir. Kent Konseyi Yürütme Kurulu da, bu üyelerden oluşacağı için, öncelikle Yürütme Kurulu’na seçilmek için kurum temsilcisi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, sendika temsilcisi, muhtar, siyasi parti temsilcisi olmanız gerekmektedir. Kent Konseyi Kadın Meclisi ile Gençlik Meclisi Başkanı ve Genel Sekreter de doğal üyedir. Bu sayılan kurum veya kuruluşların temsilcisi değil iseniz, yürütme kurulu üyesi ve Kent Konseyi başkanı olamazsınız.
Kent Konseyi’nin organları, Genel Kurul, Kent Konseyi Başkanı, Yürütme Kurulu
Meclisler ve Çalışma Gruplarıdır.
Buraya bir virgül koyarak, Kent Konsey’lerine bir sonraki yazımızda devam edelim.